Kamperbinnenpoort

Over de Kamperbinnenpoort is eigenlijk niet veel meer bekend dan dat ‘ie deel uitmaakt van de eerste verdedigingswal, die rond 1250 werd gebouwd. De poort staat op de grens van twee winkelstraten: de Langestraat en de Kamp.

Als u onder de poort, met de rug naar de Langestraat gekeerd staat, ziet u het eind van de Kamp. Op zichzelf is dat niets bijzonders, totdat u zich realiseert dat u dan precies de lengte van de uitbreiding van de stad (rond 1400) aanschouwt. Als u de Kamp oploopt, kunt u na een 25 meter rechtsaf en betreedt u het winkelgebied van Uniek Winkelen. 

Als u vanonder de poort de andere kant, richting de Langestraat, oploopt, kunt u al snel zowel linksaf als rechtsaf. Beide looprichtingen voeren u langs Muurhuizen en als u lang genoeg blijft doorlopen, komt u vanzelf weer op het beginpunt uit. In de tussentijd heeft u tientallen fantastische monumenten kunnen aanschouwen. Monumenten die zo goed bewaard zijn gebleven dat u zich, als u uw oren afschermt, in de Middeleeuwen kunt wanen!

 

 

De Oude Stadsherberg

In de 17e eeuw ontstond voor de stad Amersfoort de behoefte een marktplaats in te richten voor de veehandel in de regio. Het stadsbestuur wilde daar echter niet te veel gedoe mee overhoop halen. Lees verder...

De Koppelpoort

In de periode 1380 - 1480 beleefde Amersfoort een enorme groei, waarbij de uitbreiding van de stad werd omwald door een tweede stadsmuur. In die stadsmuur werden zes landpoorten en een waterpoort opgenomen. Lees verder...

icon